Het is alweer bijna twee jaar geleden, dat de SPAR supermarkt in Rouveen de deuren definitief sloot. Daarmee kwam er een einde aan een lange geschiedenis van een buurtsuper in het dorp.

Onder de bevolking wordt er met nostalgie teruggedacht aan de tijden waarin de buurtwinkeltjes floreerden. Andere tijden, waarin men met trots kon zeggen: “Koopt toch in den vreemde niet, wat uw eigen dorp u biedt!”.

Langs de ‘De Diek’ (Oude Rijksweg) had men de buurtwinkels voor het uitkiezen. Net voorbij de Zuideindigerweg Vivo Stegeman en aan Scholenland Attent Mijnheer, de Kopak tegenover melkfabriek De Kleine Winst en Attent Huisman bij Dekkersland.

Voor een flesje Exota frisdrank (wie kent het niet?) en snoepgoed, drop en niet te vergeten het rolletje pepermunt voor de zondag. Een pak koffie of thee, koek en stroop, suiker, zout en overige kruidenierswaren. Voor een ‘karbies vol bosschop’n’ kon men om de hoek terecht.

Ondertussen zijn er voorzichtig plannen in ontwikkeling om een nieuwe buursuper van de grond te krijgen. Zal het er ooit nog van komen? We weten het niet, maar een ding is zeker, om dit plan te realiseren is er nog heel wat “Wark an de winkel!”

Een mooi thema voor de Klompenrace 2017. Op donderdag 28 december zal het dorp weer luidruchtig worden gewekt door de massaal klepperende klompenlopers. De nachtelijke atletiekwedstrijd op klompen staat dit jaar geheel in het teken van ‘de nieuwe buurtsuper’ en voor de deelnemers is er ook flink wat “Wark an de winkel!” om het parcours op klompen te volbrengen.

De Klompenrace is voor alle leeftijden en er zijn prijzen te behalen voor de snelste deelnemers in verschillende leeftijdsgroepen. Gaat jou dat allemaal veel te snel, wees dan creatief, want er zijn eveneens prijzen voor de meest originele deelnemers. De deelnemers wordt verzocht om een eigen, creatieve invulling aan het thema te geven.

Iedereen in het bezit van houten schoeisel kan zich vanaf 22.00 uur inschrijven bij café Korterink te Rouveen. Om klokslag 00.00 uur zal het startschot klinken, traditiegetrouw uit de carbidbus. Voorafgaand, tijdens en na afloop van de Klompenrace is er feest bij café Korterink met muziek en natuurlijk de nodige versnaperingen om na de inspanning weer op krachten te komen.

Comité Zonuendan bestaat uit een groep dorpsgenoten, die de lokale plattelandscultuur wil promoten en cultureel erfgoed wil behouden. Meer informatie over de Klompenrace en andere activiteiten van Comité Zonuendan kunt u vinden op www.zonuendan.com . U kunt ons uiteraard ook volgen via de diverse sociale media.