Klompenrace 2015

“Hoe’st beej de dokter?!”

Het jaar is bijna weer om en dus is het in Rouveen traditiegetrouw weer tijd voor de Klompenrace. Op dinsdag 29 december 2015 alweer voor de veertiende keer. Rond het nachtelijke uur, van dinsdag op woensdag, zal het dorp weer even luidruchtig gewekt door de massaal klepperende klompenlopers.

De Klompenrace is een winters evenement en dat ging in het verleden vaak gepaard met vorst en sneeuw. Tegenwoordig is het meer regen en wind, maar het blijft een periode waarin een verkoudheid of griepje op de loer ligt. Goed om te weten waar de huisarts te vinden is voor het juiste medicijn.

affiche klompenrace 2015

Op zich is dit niet al te moeilijk in het dorp, want de plaatselijke huisartsenpraktijk staat al sinds mensenheugenis op dezelfde locatie aan de Korte Kerkweg. Echter, dit jaar vond er een wisseling van de wacht plaats, want sinds 1 september van dit jaar heeft Rouveen een nieuwe huisarts. Na bijna 30 jaar stopte huisarts G.J. van der Struys met zijn praktijk en werd hij opgevolgd door Reza Pezeshki Nia. Een nieuwe geneesheer vraagt om een nadere kennismaking en de vraag: “Hoe’st beej de dokter?!”

Het organiserend comité speelt hier direct op in. Na een uitvoerige medische check bij de start lopen de deelnemers van de nachtelijke atletiekwedstrijd op klompen, dwars door de dorpskern van Rouveen langs diverse huisartsenposten.

In tegenstelling tot de Tour de France of een willekeurige atletiekwedstrijd geldt hier niet, dat de atleet met de beste dokter wint, maar bij de Klompenrace is het van belang of de lopers (en de klompen) uit het juiste hout gesneden zijn.

De Klompenrace is voor alle leeftijden en er zijn prijzen te behalen voor de snelste deelnemers in verschillende leeftijdsgroepen. Hardlopen op klompen is gezond en heilzaam voor lichaam en geest, maar een topprestatie vergt fysiek het uiterste van het lichaam en de spieren zullen flink getest worden om tot de allersnelsten te behoren. Gaat jou dat allemaal veel te snel, wees dan creatief, want er zijn eveneens prijzen voor de meest originele deelnemers. De deelnemers wordt verzocht om een eigen, creatieve invulling aan het thema te geven.

Iedereen in het bezit van houten schoeisel kan zich vanaf 22.00 uur inschrijven bij café Korterink te Rouveen. Om klokslag 00.00 uur zal het startschot uit de carbidbus klinken. Voorafgaand, tijdens en na afloop van de Klompenrace is er feest bij café Korterink met muziek, diverse optredens en natuurlijk de broodnodige versnaperingen om na de inspanning weer op krachten te komen.

Comité Zonuendan bestaat uit een groep dorpsgenoten, die de lokale plattelandscultuur wil promoten en cultureel erfgoed wil behouden. Meer informatie over de Klompenrace en andere activiteiten van Comité Zonuendan kunt u vinden op www.zonuendan.com .

U kunt ons ook volgen via Facebook (www.facebook.com/comite.zonuendan) of Twitter (@zonuendan1).