Rouveen – 27 juni 2007 – Zoon van een Staphorster burgemeester, voormalig minister, oud-parlementariër en thans artiest Hilbrand Nawijn is hoofd van de jury tijdens het “Pannenkoeknbakkn” op woensdagavond 3 juli te Rouveen.

16 Rouveense keukenprinsessen strijden om wie de lekkerste authentieke boerenpannenkoek kan bakken. Het “proefgilde” bestaat verder uit gelegenheidskroegbaas Auke de Boer, ex-warme bakker Jan Lassche en de Rouveense pannenkoekenspecialiste Lammie Harink. De avond begint met een echte publiekstrekker.

Een grote platte? Of een kleine dikke? Een met harde korsten, of een zachte met stippen erop? Een zompige of droge? Een met ei, spek, stroop of bruine suiker? Kortom: wat is nu de echte Rouveense boerenpannenkoek en wie bakt die het lekkerst? Een hoge of lage vlam? Dik of dun beslag? Velen zullen hun eigen moeder of oma bij voorbaat al verkiezen tot de allerbeste “pannekoeknbakker”, maar wie wordt dat na objectieve keuring door een “hoogstaand” culinair gezelschap?

‘Pannenkoek is cultureel erfgoed’
In een wereld van kant-en-klaar-maaltijden, snacks, chinees, pizza’s en shoarma, wil comité Zo nu en dan de aandacht vestigen op de authentieke boerenpannenkoek. Want de boerenpannenkoek maakt volgens hen zondermeer deel uit van het cultureel erfgoed van boerendorp Rouveen maar dreigt uit de smaak te raken.

Comité Zonuendan nodigt daarom op woensdagavond 4 juli alle Rouveense boerinnen en boeren uit om op een gasfornuis in een ouderwetse boerenkeuken hun geheime recept om te zetten in de ultieme pannenkoek. Het recept van de winnaar of winnares zal “aards” vereeuwigd worden. De avond zal aan elkaar gepraat worden door kunstschilder en dorpsdeskundige Jan Schra. Kortom: Een avond volksvermaak.
‘Neem je “elpee” mee’
De sfeer van de avond is bedacht rond de tijdsperiode 60’er en 70’er jaren, toen de pannenkoek nog standaard op het menu stond. In die tijd klonk muziek nog van platenspelers, dus wordt ook enkel vinyl gedraaid. Bezoekers kunnen hun “elpee” of single of verzoek inleveren bij de “pick-upbediener”. Ook vraagt de organisatie het publiek om in de toen geldende mode te verschijnen: leer, rokjes, snorren en baarden.

obtpkb2