Zo nu en dan, maar gemiddeld niet vaker dan eens in de vier jaar, organiseert Comité Zonuendan de Agrarische Zomerspelen, een evenement dat u niet mag missen.

logozomerspelen

De Agrarische Zomerspelen is een afgeleide van de Olymische spelen, alleen nu in ‘boerenstijl’, tijdens 5 verschillende spelonderdelen testen 12 teams o.a. hun boerenslimheid, knechtenkracht en agrarische behendigheid; de organisatie heeft immers het streven de plattelandscultuur in stand te houden.

12 Teams strijden om de eer tijdens de Agrarische Zomerspelen.

De voorwaarden waar de teams aan dienen te voldoen zijn:
– Ieder team heeft een ludieke teamnaam.
– Ieder team heeft 1 captain en bestaat (incl. captain) uit 7 personen.
– Ieder team bestaat uit minimaal 2 dames.
– Ieder team heeft minimaal 1 55+er.
– Ieder team heeft 1 mascotte welke éénmaal inzetbaar is en voor een puntenverdubbeling zorgt.
– De gezamenlijke leeftijd van de deelnemers is tussen de 200 en 300 jaar.
– Deelnemers komen uit Rouveen.
– ‘Oude’ agrarische kleding verplicht (overall, klompen, rode zakdoek, kiel en bretels etc.).
– Deelname is gratis.

logoAZS

2 juli 2006, was het de 2e editie van de Agrarische Zomerspelen. 12 teams streden om de eerste plaats, maar daar ging het natuurlijk niet alleen om. Het bekende gezegde “meedoen is belangrijker dan winnen” was op deze warme zaterdag in juli zeker waar. De spelen bestonden de 2e editie uit een 5-tal onderdelen.

Onder andere het ”vreenge maeken”. 6 teams strijden tegelijk om zo snel en netjes mogelijk een vreenge te maken. Een vreenge is een afscheiding dat boeren gebruiken tussen hun landerijen.

vreengeVakkundig worden de palen de grond in geslagen.

Het tweede onderdeel, het ‘Hooipakjes stapelen’, waarin 2 teams tegen elkaar strijden, is een ware uitputtingsslag waarin kracht, snelheid, maar ook behendigheid aan de orde komen.

hooi

 

Hier is het de bedoeling om zo snel mogelijk de pakjes die op de grond liggen op de wagen te gooien. Dit gebeurd met behulp van een hooivork. De wagen wordt getrokken door een traktor.

Het 3e onderdeel, het ‘Melkbuscircuit’. Hier is het de bedoeling om een zestal melkbussen met water (uit de sloot) te vullen, deze bussen op een wagen te zetten. Met de wagen dient daarna een parcour te worden afgelegd waarna de bussen weer geleegd worden. Kortom, spektakel.
melkbus

Ook een hilarisch onderdeel, voor zowel deelnemers als publiek, is het mooiste onderdeel ‘Zwientie Tikken’. De bedoeling is om een varken in een modderbad geblindoekt zo vaak mogelijk te tikken. De foto’s spreken voor zich.

zwien

zwien2

Iedereen, inclusief het varken is, is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen.

Tot slot van deze middag was er nog de afsluiter, het ‘Slootje Rennen’.

sloot

kledij

Niet alleen de deelnemers dingen mee naar de prijzenpot, ook o.a. de toeschouwer in mooiste kledij werd beloond!

Al met al weer een groot spektakel. Waarin zowel publiek als deelnemer getrakteerd werden op een zonovergoten gezellige middag waarin het dorpsgevoel zeer sterk aanwezig was.